Протоколно определение от 19.04.2022 г. по НОХД № 9/2022 г.

 

Съдия-докладчик : Сона Гарабедян

 

Съдът намира, че с представеното споразумение са уредени всички въпроси по чл. 381, ал. 5 НПК. За престъплението, за което е повдигнато обвинение по чл. 129, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК  се предвижда наказание „Лишаване от свобода” до шест години. Допустимо е сключване на споразумение, съобразно правилата на чл.381, ал.2 НПК. Подсъдимият декларират, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, съгласен е с последиците от споразумението, признава се за виновен, заявява, че доброволно е подписал споразумението. В тази връзка съдът счита, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено и затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА, на основание чл. 384, вр. чл. 382, ал.7 НПК, постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 9/2022 г. по описа на Районен съд- Чепеларе, сключено между Районна прокуратура гр.Смолян, представлявана от прокурор Т.Н., адв. Д.С. - Адвокатска колегия – Смолян, упълномощен защитник на подсъдимия И.М.М. с ЕГН ********** от гр. Ч. ул. „**********” № ** и със съгласието на пострадалия М.Х.В. и неговия повереник адв.Н.П. – Адвокатска колегия – Смолян, като се постигна съгласие по следните въпроси:

Подсъдимият И.М.М., роден на ********г. в гр. С., ........., с ЕГН ********** СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН, с форма на вина - пряк умисъл, в това, че:

На 06.11.2020 г., около 00:30 часа, в гр.Ч., до магазин „*****“, чрез нанасяне на удари с ръце /плесници и юмруци/ в лицето и ритници с крак в главата и по тялото на М.Х.В. от гр.Т., му е причинил средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на долна челюст, довело до трайно затрудняване на дъвченето и говоренето - престъпление по чл. 129, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 129, ал. 2, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ от НК МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ “ПРОБАЦИЯ”, в замяна на наказанието „Лишаване от свобода до шест години”, което да се състои в изпълнението на следната съвкупност от пробационни мерки:

-  на основание чл.42а, ал.2, т.1 от НК - “задължителна регистрация по настоящ адрес” - гр.Ч. ул. „**********” № *, за срок от 8 (осем) месеца, което да се изпълни чрез явяване и подписване на осъдения при пробационен служител или определено от него лице, в периодичност от ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО.

-  на основание чл.42а, ал.2, т.2 от НК - “задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 8 (осем) месеца, които да се проведат в пробационна служба по настоящ адрес на осъдения или по изключение на друго подходящо място, ако важни причини налагат това, с планирани и извънредни срещи, по искане на пробационния служител или осъдения.

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 от НК от така определеното наказание се приспада времето, през което подсъдимият М. е бил задържан за 24 часа по реда на ЗМВР със Заповед № 373зз-40/06.11.2020 г. по описа на РУ – Чепеларе за времето от 06:30 часа до 13:55 часа на 06.11.2020 г., като един ден задържане се зачита за три дни пробация.

ПОСТАНОВЯВА ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА: два броя оптични носители, марка „Kodak“, тип DVD-R, да останат приложени по делото.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимият И.М.М. да заплати по сметка на ОД на МВР Смолян, BIC: STSABGSF, IBAN: BG69STSA93003103150001 в Банка „ДСК” ЕАД, направените разноски на досъдебното производство в размер 292,80 лева (двеста деветдесет и два лева и осемдесет стотинки) за изготвена съдебно - медицинска експертиза.

Не са причинени съставомерни имуществени вреди.

Престъплението е извършено от подсъдимия виновно под форма на вината - пряк умисъл и деянието не попада в обхвата на забраната по чл. 381, ал.2 от НПК.

Съдът намира, че производството по делото следва да бъде прекратено, поради постигнатото споразумение, затова на основание чл.24, ал. 3 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 9/2022 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе, образувано против И.М.М.,   за извършено от него престъпление по чл. 129, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК, поради  одобряване на внесеното споразумение.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 12:15 часа.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:


                                                           СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

                                                                        1…………………..


                                                                        2…………………..

 

                                                  СЕКРЕТАР:

 


          Съдът на основание чл.309, ал.4 НПК, счита, че следва да отмени взетата спрямо подсъдимия
И.М.М. мярка за неотклонение „подписка”, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо
подсъдимия
И.М.М..

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-
дневен срок, считано от днес, чрез Районен съд гр.Чепеларе пред Смолянски окръжен съд.